Thursday, July 30, 2009

Kem Ibadah syeksen 24

salam.


Pada 10 julai 2009 hingga 11 julai bertempat di sekolah seksyen 24 ALLAH S.W.T dengan kurniaNYA telah mengizinkan ana menghadiri suatu program kem ibadah. Walaupun ada anak kecil dirumah yang sukar untuk di tinggalkan namun ALLAH menguatkan hati untuk pergi. Umi ada tugas nak laksanakan. Urusan umat. Pada hari Jumaat setelah pulang dari kerja , ana ke pasar terlebih dahulu, al maklumlah kena lah siap juga kelengkapan di rumah. Setelah solat maghrib ana meninggalkan rumah memberikan kucupan terakhir buat anakku yang tercinta. Kamu akan menyambung tugas ini setelah umi tiada nanti. Pesan ku pada baby ku.


Mujur ayah sudi menghantar, sebelum tu pergi makan dulu dengan ayah di syeksyen 2. Di rumah ana dikenali sebagai umi, tapi di sekolah tu, ana hadir sebagai kakak fasi. lepas makan ambil sahabat seperjuangan ukht akmal dan fairuz yang turut menjadi fasi program nanti.

Alangkah gagahnya ukhti akmal dari subang, balik dari kerja terus on the way ke program. Alhamdulillah. Jangan lah kita disibukkan dengan urusan dunia hinngga urusan umat kita pinggirkan. Nasihat buat diri.
Setiba di sekolah, agak terpinga-pinga. Kelihatan seramai 200 ++ orang pelajar yang telah hadir ke program sedang bertemu ibu bapa mereka. Kelihatan ketua program Akh Asrul dan geng-gengnya dah tunggu di tengah dataran.Kemudian kehadiran akhwat lain kak Huda, kak Khansa', ukht ain, fatimah , mardiah dan cahaya juga sampai. Slot muhasabah akan bermula lepas tu. Sedikit blur apa yang terjadi. Mujur ukht khansa' dan akh asrul tak letih menjawab soalan. Maklumlah ana lemah sikit.Setelah sesi perkenalan fasilitator , slot muhasabah bermula. Sedih dan sangat terharu. Menangis bersama adik-adik di situ. Muhasabah buat diri. Terdengar esakkan tangisan dari adik-adik. Maha Suci ALLAH yang membuatkan hati-hati ini tersentuh.Lepas slot muhasabah. Solat tahajud dikenalikan oleh guru disekolah tersebut. Alhamdulillah, anak-anak ini bisa bangkit untuk bersama-sama menunaikan solat.

Hari aktiviti, hari yang penuh adventure, hehehe. Kesian ketua program dan pembantunya. Keletihan. Ana dah dapat kumpulan sendiri. 10 orang anak-anak kesanyangan ku. Mereka tak panggil kakak fasi, tapi memanggil ana cikgu. huhu. walau dah banyak kali diingatkan, panggil kak fasi agar kita lebih mesra. Rupa-rupa panggilan cikgu lebuh membuatkan mereka lebih mesra. Lewat di tengah jalan sebelum ke dewan ada seorang pelajar bertanya.. "cikgu, nama cikgu apa?'', katanya. "Nama cikgu Rabiatul adawiyah", pernah dengar tak lagu Rabiatul adawiyah",.kataku. Jawabnya, tak pernah cikgu.. huhu punah harapan ku nak menjadi orang yang perasan sekejap.

Waduh-waduh, habis penuh tepung. Tepung digunakan untuk mengenal pasti anggota yang mesti ada ketika sujud. Kumpulan ana sampai bergaduh, semua nak buat. uhhkk, tapi takpa, habis semua ana bagi buat. Bagus betul adik-adik akak ni. Selepas tu, aktiviti tressure hunt dan beberapa slot pengisian oleh setiap kumpulan. Kemudian aktiviti yang dikendali oleh ketua program JAR, jasmani, akal dan rohani. akhir sekali, tarian yang baru ana belajar matahari, menari bersama adik-adik sambil berfikir.

Selesai program, pelajar bersurai, bersalaman sesama sahabat, fasilitator dan guru. Alhamdulillah, maha enjoy ana hari tu. biarpun letih, namun puas dan terima kasih ya ALLAH kerana memberikan ku keizinan untuk bersama melaksanakan amanah MU biarpun dalam kepala otak ana ni banyak masalah.


Thanks ikhwah dan akhwat sekalian..

ruby@bheuu.gov.com

Monday, July 6, 2009

bunga